Συμβουλές

ΤΟ ΞΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΕ

Συντήρηση ξύλινου πατώματος  ας λύσουμε την παρεξήγηση

Το ξύλινο πάτωμα (όπως και όλα με το πέρασμα του χρόνου) μετά από κάποια χρόνια αρχίζει να παρουσιάζει σημεία φθοράς. Θα παρατηρήσουμε ότι έχει χάσει τη λάμψη που είχε στην αρχή, μπορεί να έχει  γρατζουνιές και ίσως να έχει αρχίσει να εμφανίζει μαύρα σημεία.

Στην περίπτωση αυτή το πάτωμά μας χρειάζεται συντήρηση δηλ. τρίψιμο και γυάλισμα.

Το βερνίκι αποτελεί την προστασία του ξύλου.  Όταν αυτό έχει φθαρεί (από τον χρόνο, την χρήση, τα διάφορα απορρυπαντικά κ.λ.π.) το παρκέ μας είναι εκτεθειμένο.  Όσο πιο πολύ καιρό μένει έτσι το πάτωμα τόσο πιο βαθιά στο ξύλο καταλήγουν οι βρωμιές με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερο τρίψιμο.

kappawood-article-4-1st-picture2

Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο δάπεδο, το παρκέ μας δίνει την δυνατότητα να το ανανεώσουμε και να το κάνουμε να δείχνει καινούριο πολλές φορές.  Με τη συντήρηση – τρίψιμο και γυάλισμα γίνεται πάλι σα να το βάλαμε εχθές.

Η διάρκεια των εργασιών της συντήρησης του παρκέ διαρκούν περίπου δύο – τρεις ημέρες.

Πώς γίνεται το τρίψιμο & γυάλισμα του παρκέ

Αρχικά θα πρέπει να βρούμε έναν επαγγελματία πατωματά και να μην εμπιστευθούμε την τύχη του παρκέ μας σε τεχνίτες άλλων ειδικοτήτων  που μας υπόσχονται διάφορα (π.χ. πλακάδες, ελαιοχρωματιστές κ.λ.π.).

Επίσης, ο τεχνίτης που θα αναλάβει τη συντήρηση του παρκέ μας θα πρέπει να έχει τα δικά του μηχανήματα και όχι νοικιασμένα από διάφορες εταιρίες.  Κάπως έτσι θα καταλάβουμε και πόσο σχετικός είναι.

Αν μπορούσαμε να δούμε από γνωστούς ή από γείτονες δείγματα της δουλειάς του θα ήταν πολύ καλό.

Η διαδικασία
◾ Τρίψιμο με μηχανή λείανσης ξύλινων πατωμάτων νέας τεχνολογίας.
◾ Τρίψιμο των σοβατεπί με ειδικό μηχάνημα λείανσης για τις άκρες και τα σοβατεπί (σβουράκι).
◾ Στοκάρισμα σε όλο το πάτωμα με ειδικό υλικό στοκαρίσματος.
◾ Επανάληψη τριψίματος με τη μηχανή και με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο ώστε να φύγει ο περίσσιος στόκος και να αποκτήσει το παρκέ μας απαλή υφή.
◾ Αστάρωμα του ξύλινου πατώματος.
◾ Γυάλισμα του ξύλινου πατώματος με βερνίκι διαρκείας σε δύο στρώσεις. (Η εφαρμογή της δεύτερης στρώσης θα πραγματοποιηθεί μετά από εικοσιτέσσερις περίπου ώρες και μετά από απόχαρτο που θα προηγηθεί πριν το τελικό γυάλισμα του ξύλινου πατώματος).

kappawood

Σημείωση:  Το γυάλισμα μπορεί να γίνει με τα παραδοσιακά βερνίκια δύο συστατικών  ή με άοσμα οικολογικά βερνίκια νερού

Να θυμάστε ότι: Τα άοσμα οικολογικά βερνίκια νερού για ξύλινα δάπεδα αποτελούν την ιδανική λύση για χώρους που κατοικούνται, εξασφαλίζοντας ένα όμορφο, υγιεινό και ευχάριστο περιβάλλον. Αναπνέουν, είναι αδιάβροχα και με ειδικά φίλτρα UV που εξασφαλίζουν μακροχρόνια προστασία. Ακολουθούν τις συστολές και διαστολές του ξύλου χωρίς να ξεφλουδίζουν. Χρησιμοποιώντας άοσμα οικολογικά βερνίκια νερού ομορφαίνουμε το σπίτι μας και προστατεύουμε το περιβάλλον μας!