Σκληρή Ξυλεία

Η σκληρή ξυλεία χαρακτηρίζεται από την πυκνότητα των πόρων οι οποίοι προσδίδουν μεγάλη αντοχή και σταθερότητα και διαφοροποιούνται από τα κωνοφόρα ξύλα ή αλλιώς μαλακή ξυλεία.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η λεύκη, το φλαμούρι, το ayous, η balsa κ.ά. Χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή επίπλων, παρκέ και διάφορες ξύλινες κατασκευές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου λόγο των διαφορετικών και ποικίλων αποχρώσεων.

Μαλακή Ξυλεία

Η μαλακή ξυλεία χαρακτηρίζεται από την χαμηλή πυκνότητα των πόρων οι οποίοι της δίνουν την ευκολία της επεξεργασίας. Επίσης, είναι ο μεγαλύτερος όγκος κατανάλωσης από τον άνθρωπο σε είδος ξυλείας. Κατηγοριοποιείται σε σκανδιναβική και ευρωπαϊκή ξυλεία. Η σκανδιναβική ξυλεία είναι πιο ανθεκτική και ποιο ποιοτική σε σχέση με την ευρωπαϊκή.

Στην κατηγορία αυτή τα ποιό γνωστά είναι το πεύκο και το έλατο. Συγκριτικά οι διαφορές τους είναι μικρές και ελάχιστες. Οι βασικές είναι το μέγεθος του ρόζου το χρώμα και η ποιότητα. Τόσο το έλατο, όσο και το πεύκο μετά την εισαγωγή τους περιέχεται ένα ποσοστό υγρασίας περίπου στο 14% μετά από φυσική ξήρανση, ποσοστό που είναι μικρότερο σε σχέση με την ξήρανση σε κλίβανο.