Η τροπική ξυλεία προέρχεται από τις τροπικές περιοχές της Νοτιοανατολικής  Ασίας, Λατινικής Αμερικής και Δυτικής και κεντρικής Αφρικής.

Τα πιο διαδεδομένα είδη τροπικής ξυλείας είναι το Iroko, το  Abura, το Niangon, το Meranti και το Okoume. Τα  κύρια χαρακτηριστικά της είναι η αντοχή, η σκληρότητα και η χαμηλή διαπερατότητα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε κουφώματα, σκάλες και παρκέ.

Η δομή τους και τα ιδιαίτερα χρώματα τους, τα συνιστούν ιδανικά για εξωτερικούς χώρους, καθώς και για εσωτερικούς χώρους όπου απαιτείται η ομοιομορφία και οι ιδιαίτερες διακοσμήσεις.

kappawood-Tropical Wood
kappawood-tropical-wood-iroko

Iroko

Διακρίνουμε δυο είδη το iroko milicia excelsa και το iroko milicia regia το οποίο είναι λιγότερο ανθεκτικό στην ξηρασία. Το χρώμα του εγκαρδίου ποικίλει από ανοικτό κίτρινο έως σκούρο καφέ. Ο σομφός είναι ωχροκίτρινος.

Αντέχει στις καιρικές συνθήκες αλλά είναι δύσκολο στην επιβερνίκωση και στην επίστρωση. Είναι ανθεκτικό στην προσβολή μυκήτων και εντόμων.

Είναι μερικώς σκληρό και βαρύ, η πυκνότητα του είναι 0,68 g/cm3 και ξηραίνεται εύκολα με ελάχιστη συστολή. Κατασκευές εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, επιπλοποιία, πατώματα, καπλαμάδες κ.α.

Abura

Το ξύλο Abura, ή Bahia είναι μαονοειδές ελαφρυ ξυλο κατάλληλο για κατασκευή επίπλων. Tο ξύλο είναι κίτρινο έως ανοιχτό καφέ χρώμα, με μια ροζ χροιά. Εξασθενεί σε ένα ενιαίο γκρι-ροζ χρώμα με την ηλικία.

Ο σομφός δεν διαφοροποιείται από το εγκάρδιο.

Οι Χρήσεις του είναι για Εσωτερικά δάπεδα, έπιπλα, κατασκευή σκαλών και σκαλοπατιών, ελαφριές κατασκευές, στη ναυπηγική βιομηχανία, ντουλάπια κουζίνας, κ.α.

kappawood-tropical-wood-abura
kappawood-tropical-wood-niangon

Niangon

Το εγκάρδιο ξύλο είναι ανοιχτό ροζ ή κόκκινο προς καφετί που σκουραίνει μετά από έκθεση στον ήλιο. Το σομφό ξύλο έχει χρώμα υπόλευκο. Έχει μέτρια έως υψηλή σκληρότητα και μέτρια ως υψηλή σταθερότητα.

Το εγκάρδιο ξύλο είναι ανθεκτικό σε έντομα και μύκητες. Το σομφό ξύλοπροσβάλλεται από το έντομο Lyctus. Η πυκνότητα κυμαίνεται από 0,76 g/cm³ έως 0,84g/cm³.

Η ξήρανσή του είναι εύκολη και γρήγορη, αν και κατά της ταχεία αποξήρανση παρατηρούνται τάσεις στρέβλωσης. Οι Χρήσεις του είναι για Επιπλοποιία, κατασκευή εξωτερικών κουφωμάτων, καπλαμάδες, εξωτερικές κατασκευές κ.α.

Meranti

Το Μεράντι όπως και όλα τα ξύλα διακρίνεται σε διαφορετικές ποιότητες. Ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες θεωρείται το καταλληλότερο ξύλο για την κατασκευή εξωτερικών κουφωμάτων λόγω των άριστων χαρακτηριστικών που διαθέτει όπως η υψηλή αντοχή.

Το εν λόγω ξύλο είναι πολύ υψηλής ποιότητας και διαθέτει άριστες μηχανικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα έχει μεγάλη αντοχή σε κάμψη και θλίψη , αυξημένη σκληρότητα και ανθεκτικότητα ,μονωτικές ιδιότητες, πολύ καλά χαρακτηριστικά ελαστικότητας και παρουσιάζει ελάχιστες μεταβολές διάστασης κατά την επεξεργασία.

kappawood-tropical-wood-meranti
kappawood-tropical-wood-okoume

Okoume

Το εγκάρδιο έχει ανοιχτό ροζ χρώμα, ενώ ο σομφός είναι γκρίζο-ροζ. Είναι μαλακό ξύλο, ελαφρύ με τραχιά επιφάνεια και καλή ικανότητα ακινησίας. Δεν αντέχει στις καιρικές συνθήκες και δεν ανθίσταται στην προσβολή μυκήτων και εντομών.

Η επεξεργασία του είναι δύσκολη λόγω των αλάτων πυριτίου που περιέχει. Σε αντίθεση είναι εξαιρετικό στο φινίρισμα διότι το χρώμα του επιτρέπει το λακάρισμα είτε με ανοιχτόχρωμες είτε με σκουρόχρωμες βαφές. Η πυκνότητα του είναι 0,46 g/cm3. Οι Χρήσεις του είναι για Επενδύσεις εσωτερικού χώρου, επιπλοποιία, καπλαμάδες, κόντρα/πλακέ κ.α.